1917 Азбука угро-руського и церковно-славянского чтенія

08.10.2015 12:10

Азбука угро-руського и церковно-славянского чтенія.
По систему Августина И. Волошина, священника епархіи мукачевской, протессора учительской  препарандіи унгварской. – Второе изданіе – Pittsburg, Pa, 1917. – 96 с. – Файл факсимиле: pdf 15.6 Мбайт / djvu 3.4 Мбайт.

О авторѣ. Августин Волошин (1874–1945) – священник, педа­гог, автор учебников, политик.

О книзѣ. Учебник выданый дѣля зачаточной наукы мате­рин­скому языку в русин­ских школах в ЗША. Содержить предва­рителны упраж­неня в письмѣ, упраж­неня в писаню и чита­ню букв русинской азбукы, послѣ котрых нараз зачне ся сопо­став­ленье угрорусского (русинского) и церковно­славян­ского язы­ков и упраж­неня в церковно­славян­ском читаню. Лишь послѣ того послѣдуе непо­сред­ствена наука русин­ского читаня. Знач­ное мѣсто в учеб­нику достала воспи­тателно-рели­­гийна тема­тика, в том числѣ стихо­твореня Алек­сандра Духно­вича, отсутны даже в найпов­нѣйшом три­том­ном пря­шев­ском выда­ню сего автора. Закон­чить ся учеб­ник молит­вами на церков­нославян­ском языцѣ. Оберне ся увага уче­ни­ков на то, же церков­нославян­скый язык дѣля угро­рус­скых не есть мерт­вый язык, а есть поны­нѣ упо­треб­ляный в бого­служе­ню и «есть дуже похо­жый на наш руськый».

 

Система Авгус­тина Воло­шина одповѣ­дать угро­рус­ской тради­ции и выраз­но ся про­ти­вить системѣ совѣт­ской и украин­ской школы. Имен­но дяку­ючи Церкви угро­рус­скый язык захра­нив ся як прямый наслѣд­ник церков­нославян­ского языка в усло­виях чужо­языч­ного окру­женя в току мало не тысячѣ лѣт. Напро­тив тому, совѣт­ска система зака­зала Греко­като­лицку Цер­ковь и русин­ску иден­тич­ность, а укра­инска школа скры­вать церков­нославян­ску наслѣд­ность и рисуе русин­скый язык як арха­ичну, пока­зену и недо­розвиту вѣтву украин­ского, что мусить быти под­дана очи­щеню и ассими­лации.

Читати або стерьхати:

http://www.mediafire.com/view/7oqnsf7h224gwip/Volosin_Azbuka_1917.pdf

http://www.mediafire.com/download/ndc0a4d4dad2cwj/Volosin_Azbuka_1917.djvu

https://yadi.sk/i/aIHhG5-KjbPfZ (djvu)

https://yadi.sk/i/4z6BPq_qjbPm9 (pdf)